27 Ağustos 2014 Çarşamba

Yeni Çağ

             Sosyal Medya çıktığında insanoğlu yeni bir çağa girdi, iddialı bir cümle değil mi? belki bir mecaz yüklü görünebilir ama yeni bir çağa girmek için illaki bir şehri Fetih etmeye gerek yoktur. Yeni bir çağdayız bunu kabullenmek gerek. Alışkanlıklarımız değişti , sosyal olmak bir araya gelip sohbet etmek arkadaşlarla dertleşip yahut da sevinçlerimizi konuşarak zaman geçirmek yerine, elimizde tutmuş olduğumuz; kendini akıllı diye tanıtıp  bizi de bir bağımlılığımın zekasına indirerek kendi aklına muhtaç eden enerjisi bir gün dahi gitmeyen, "o olmadı mı ? hayatımızı nasıl geçiririz ?" sorularından dahi korkuttuğumuz , Çin de aylık 5 dolara çalışan bir işçinin elinden çıkan bizim coğrafyamızda kendi maaşının iki katı para ödeyip fakirden zenginine kadar her kesimde olan  daha bir çok özellik ekleyerek tanımlayabileceğimiz küçük cihaza büyük dünyalarımızı sığdırmaya çalışıyoruz. Dostluğa önem veren ve bir o kadar da teknoloji seven biri olarak çıkmaza düştüğüm oluyor. Sigara içen bir babanın "sigara içmemelisin çünkü sana zarar veriyor " demesi nasihati altında  sosyal medyadan uzak dur demekle aynı şeydir. Kötü bir şey mi bu mavili arkadaşlar aslında değil tabi kendinizi tutarsanız. 
   Önce ki çağda insanlar öğün yemeklerini fotosunu çekip daha sonra bunu fotoğrafçılarda çoğaltıp bunu arkadaşlarına dağıtmazdı. Belki şuanda bu şekilde olmuyor ama eminim şu an ki sosyal medya bağımlıları olarak bunu yapabiliriz. Eski çağdakilerin yapmama sebeplerine gelince de empati kurma yeteneklerinin bizden daha gelişmiş olması olabilir, belki de  bugün insanların  devlet kurumlarının  milli geliri kişi başı 20 bin USA dolarında gösterse de gerçeklerin bu şekilde olmadığını ; bugün semt pazarlarının kurulduğu yerlerde  kapanış saatinde bazı  insanların beğenmeyip "çöp" tabiri ile andığı sebze ve meyveleri toplayıp onları tüketen  insanların var olduğunu biliyor olabilmeleridir Yeni çağın insanları bunu görmediği gibi bu insanların ömürlerinde bir defa yiyebileceği yemekleri   "orta çağda ki ekmek bulamıyorlarsa pasta  yesinler" sözünü söyleyecek kadar vicdana sahip biri gibi fotolarını paylaşıyorsak, bunu da düşünmüyorsak sanırım insanlığımızı da bu küçük cihazlarla boyut olarak eleştirmişizdir. 
    Bu kadar kötü değil sosyal medya buna yürekten inanıyorum. bugün satılmış basını görünce sosyal medyanın hayatlarımızda ne kadar güçlü bir faktör olduğunu yakın zamanda gördük.İnsanların politik, sportif , dini, sosyal konularda ne düşündüğünü görüyoruz. Bir aradayken demokrat adil görünen tanıdıklarımızı sosyal medya üzerinde ki paylaşım ve beğenilerini gördükçe bahsettikleri gibi olmadıklarını görüyoruz. Bir nevi iki yüzlülüklerini görüyoruz. Bugün insanlar paylaşımlarını dahi dikkat çekmek en çok takipçi beğeni almak üzerine yapıyor, Gazze deki ölen masum çocuklar için ağlıyor Suriye de Kuzey Irak ta susuzluktan ölen yezidi çocuklar için hiçbir duygu göstermediğini görünce  insanlıktan ümidimi kesiyorum. Zulüm gören insanda dahi ayrım gözetiyorsak insan olmanın ne önemi kalıyor.
   Sosyal medya ve akıllı telefonlar iyi ama kontrol bizde oldukça insanlığımızı unutmadan...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder